Snygga badrum

Väggbeklädnad i badrummet

Beroende på hur väggen är uppbyggd är de ytskikten som du kan välja på i badrummet mer eller mindre lämpliga. I ett äldre trähus med långt mellan väggreglarna är inte kakel det optimala valet eftersom huset rör på sig hela tiden utan våtrumstapeter är det enkla valet. Om du har betongväggar och golv är alla ytskikt bra.

Kakel

Kakel finns i mängder med storlekar och färger på kakelplattor. De största kakelplattorna är 120x60 cm och de minsta är små mosaikbitar på cirka 5x5 mm. Du kan till om med skapa dig egentryckta kakelplattor från personliga foton eller motiv. Även klinkers kan kan få personligt mönstrade.

Kakel är ett mycket bra väggmaterial om underlaget är stabilt och det finns ett fungerande tätskikt under.

Våtrumstapet

En våtrumstapet är en tapet som dels är tjockare än vanliga tapeter men våtrumstapeten har också en helt vattentät ytan som gör att inget vatten kan tränga in bakom våtrumstapeten. Det finns två typer av våtrumstapeter.

De vertikala våtrumstapeterna har traditionella tapetvåder som är cirka 60 cm breda.

De horisontella våtrumstapeterna är stora rullar som är 2 meter långa och tapeten rullas ut över väggen horisontellt längs golvet. Detta gör att det blir ett tomrum från 2 meter upp till tak. Ovanför våtrumstapeten kan man antingen måla med våtrumsfärg eller vanligare är att man sätter en våtrumsbård som brukar vara 50 cm bred.

Det finns några större leverantörer av våtrumtapeter som skapar genuin badrumsinspiration.

  • Forbo - Många bra och snygga våtrumstapeter till badrum
  • Tarkett - Våtrumstapeter för inspirerande badrum
  • Armstrong - Badrumsinspiration med en vacker våtrumstapet

Det finns ytterligare tillverkare och leverantörer av våtrumstapeter men bäst är att surfa runt på olika företags sidor för att hitta den våtrumstapet som man tycker är snygg.

Våtrumsskivor

Det finns många olika våtrumsskivor att välja på men kolla in dagsaktuella priser på byggvaruhusen. Det som är viktigt att veta är att det finns två olika sortera våtrumsskivor.

Den ena sorten våtrumsskiva är ett ytskikt som kan se ut som kakel, marmor eller trä. Den andra sortens våtrumsskiva är en stabil skiva som man ska ha bakom kaklet eller våtrumstapeten.

Det finns också våtrumsskivor som man kan forma till böjda former eller bygga badrumsinredning av som senare kan kaklas.

Fibo Trespo våtrumsskivor med imponerande mönster för att vara skiva till badrummet

Mycket mera fakta om våtrumsskivor kan du hitta på Rise-Våtrumsskiva och på GVK-Våtrumsskivor Glöm inte att kolla byggvaruhusens webbsidor för att jämföra priserna eftersom våtrumsskivorna är dyra och priserna skiljer sig ganska mycket för samma våtrumsskiva mellan olika byggvaruhus.

Träväggar

Om badrummet är lite större så kan de torrare delarna av badrummet ha väggar helt eller delvis i trä. Trä ger känsla, harmoni och värme vilket underlättar att få fram den där riktiga badrumsinspirationen.


En badrumsvåg är något du står och svär på.