Snygga badrum

Toalettstol - Massor av toalettstolar

Ska det vara en vägghängd eller en golvstående toalettstol?

De finns väldigt många toalettstolar att välja på till badrummet. Både utseende och pris kan variera kraftigt men även färger och hålbilden för toalettstolen. Hålbilden är var avlopp går ut från toastolen och var vattnet går in. Dessautom är kan dimensionen vara olika.

Val av toalettstol

När ni ska välja toalettstol till ert badrum finns det några saker som ni måste ta ställning till. Denna lista är vad som är viktigt för toalettstolen så att ni kommer kunna ha den under lång tid i badrummet utan några problem.

  • Bestäm vilken typ av vattenlås ni ska ha på toalettstolen i badrummet. S-lås är det vanligaste och innebär att avloppet i badrummet går ner i golvet.
  • Säkerställa att toalettstolens avlopp går maximalt 110 mm från bakkant. Vissa utländska toastolar har ett större avstånd vilket gör att toalettstoeln inte får plats mellan badrummets avlopp och vägg.
  • Välj en toalettstol som har en hel kåpa över vattentanken. Detta innebär att det inte finns några skarvar som smuts fastnar i.
  • Välj en toastol med en rak bakkant och där rörsystemet inte syns och samlar smuts.
  • Köp en svensk toastol vilket gör att du får en stol som du kan hitta reservdelar till som är lätta att byta ut. Utländska toalettstolar beöver i värsta fall bytas så fort en liten packling läcker.


Vattenlås på toalettstolar

Det finns två typer av vattenlås på toalettstolar. Antingen är det vattenlås kallet S-lås eller vattenlås kallat P-lås.

Vattenlås: S-lås

S-lås är det traditionella vattenlåset som användes på alla toaletter för och där man ansluter toastolen mot ett avlopp i golvet, d.v.s. toaletten ansluts nedåt.

Vattenlås: P-lås

P-lås är en nyare variant av vattenlås som ansluts mot en vägg, d.v.s toalettstolen ansluts bakåt. P-lås används alltid av vägghängda toaletter men också av en del golvstående toalettstolar. P-lås går att ansluta mot golv men avloppsröret från toaletten blir oftast synligt vilket man oftast ångrar efteråt.

Mått och avstånd för toalettstolar

När man ska planera och montera en toalettstol är det viktigt att säkerstålla att alla avstånd till avlopp, vattenanslutning bakreväggen och sidoväggarna blir de rätta.

Avstånd till sidovägg från toaletten

Om man ansöker om bygglov och måste handikapanpassa badrummet så gäller ett CC-mått av 60 cm, d.v.s. det ska vara fritt 60 cm på varje sida av toalettstolens centrumlinje vilket innebär att det ska vara 120 cm mellan väggarna eller en vägg och ett skåp.

Om du bygger om och inte behöver handikapanpassa är det lite upp till dig och välja mått. Man kan utgå ifrån när man sitter vid ett bord med mycket folk får man cirka 60 cm och en toalett känns lite trång om det är 70 cm mellan de båda sidoväggarna. Att välja 80 cm, d.v.s. cc-mått på 40 cm är ett bra minsta utgångsmått för att få en toalett med bra plats.

Viktiga avstånd vid installation av toalett

Dettfinns ett antal mått som lätt blir velaktiga när du ska installer en toalettstol. Kontrollera därför dessa mått både en och två gånger.

  • Avstånd till bakre väggen från toalettstolen
  • De flesta vattenanslutningarna till toaletten sätts fast på toalettens vänstra sida om du sitter på den
  • Mått för anslutning av avlopp på en vägghängd toalettstol
  • Mått för anslutning av avlopp på en golvstående toalettstol

Vägghängd toalettstol

En vägghängd toalett har föredelen att det är väldigt lätt att torka badrumsgolvet. Det viktig när man bestämmer att man vill ha en vägghängd toalett är att väggen där man hänger upp toaletten på så måste väggen klara av en vägghängd toalett.

Det går också att sätta upp en ställning på golvet framför väggen på vilken den vägghängda toaletten kan hänga säkert. Denna ställning för toaletten innebär också att avloppet kan gå ner i golvet även för den vägghängda toaletten.