Snygga badrum

Golv i badrummet

I badrummet kan du välja på många olika typer av golv som ger en stor spridning på badrumsinspirationen. Enkla plastgolv är funktionella och mycket bra om underlaget kan röra på sig. Klinkers utan värme under kan stundtals ge ett kallt intryck men som uppmuntrar till snabbt uppvakande. Trä är ett material som fungera riktigt bra under rätt omständigheter och som ger en behaglig känsla att gå på även utan uppvärmning.

Våtrumsmatta på badrumsgolvet

Plastmattor, så kallade våtrumsmattor, för badrum finns nu i många olika kvalitéer, färger och mönster. En rekommendation är att välja en något dyrare våtrumsmatta som är avsedd för offentlig miljö då denna är tål slitage bättre samt är tjockare vilket döljer mindre ojämnheter under mattan samt att de svetsade skarvarna i mellan mattdelarna håller bättre.

En plastmatta är mycket svårare att lägga jämfört med kakel ut för gör det självaren utan det är rekommenderat använda sig utav an av GVK. Be golvläggaren alltid om ett intyg som beskriver att det utförda arbetet följt dåvarande branschregler som du kan visa upp för försäkringsbolaget om någon vattenskada skulle inträffa.

Tänk på att våtrumsmattor kan vara svåra att få att fästa på vissa byggskivor avsedda för våtrum.

Leverantörer av våtrumsmattor

Det finns flera svenska leverantörer av bra våtrumsmattor som skapar genuin badrumsinspiration.

 • Forbo - Mängder med våtrumsmattor till badrum som inspirerar
 • Tarkett - Badrumsinspiration på golvet
 • Uponor - Golvvärme - Osynlig komfort från vattenburen golvvärme till ditt hus och hem

Klinkers

Klinker är ett gammalt klassiskt golvmaterial i badrum men även i andra rum. Framförallt i varmare och fuktigare länder är klinkers kanske det bästa golvmaterialet eftersom det ger inspirerande kyla varma dagar och är fukttåligt när det regnar. Klinkers finna i alla möjliga färger, former och storlekar upp till 60 x 120 cm. Det finns många kakelbutiker men även några riktigt stora i Sverige. Kakel kan vara svårt att köpa på nätet eftersom de man vill gärna se och känna på kaklet så att de ger den där inspirerande känslan som man letar efter. Dessutom väger det mycket så det blir en del i fraktkostnad.

Trägolv

Det finns olika träslag som under ett antal år kan fungera som badrumsgolv, även i de våtare delarna. Trägolv har fördelen att det känns mycket varmare jämfört med klinkers, dämpar ljudet bra och definitivt kan vara det mest inspirerande golvmaterialet i badrummet.

Även om trägolvet är behagligt utan golvvärme är det dock att rekommendera svag värme eftersom golvet torkar snabbare då. Ett trägolv går att lägga med fall men inte att få krökta ytor vilket begränsar trägolvets användning nära golvbrunnar.

Om du ska ha trägolv i badrummet är det teak du ska välja och inget annat. Ett bra teakgolv kostar upp till 2000 kr/m2 och fördelarna med teak jämfört med andra träslag är att teakgolvet rör sig minst och av teak är ett mycket fett och vattenavstötande trä. Under teakgolvet i badrummet måste man ha ett tätskikt som håller i många år eftersom golvet gör det. Det är rekommenderat att använda sig av proffs när du ska lägga teakgolvet i badrummet men om du gör det själv ska du tänka på följande

 • Skapa och kontrollera att du fått ett bra tätskikt mot underlaget där du ska lägga teakgolvet.
 • Dokumentera tätskiktet både med foton och vilket material som används, kvitton fungerar bra, eftersom detta kan behövas vid överlåtelsebesiktning och i försäkringsärenden
 • Limma teakbrädorna med speciellt anpassat 2-komponentlim mot underlaget
 • Vänta minst 24 timmar på att limmet ska härda och brädorna sätta sig
 • Ha primer i spåren mellan teakbrädorna
 • Spruta in den speciellt anpassade gummimassan mellan teakbrädorna, så kallad nåtning
 • Tryck hårt med en fogpinne för att säkerställa att inga luftbubblor finns kvar
 • Låt gummimassan härda i 72 timmar
 • Slippa golvet så att nåterna syns
 • Finslipa hela golvet med 200 sandpapper
 • Olja in golvet fem till sex gånger med en aromatfri golvolja
 • Testa golvets ytskikt genom att droppa vatten. En vatten droppe ska kunna bli 7 mm hög på golvet.

Bra uttryck om golv

Här kommer det att presenteras något nytt roligt citat eller ordspråk om golv var 11:e dag.


Han var tvungen att läsa läxorna från skolan på golvet, eftersom han gick i lågstadiet.