Snygga badrum

Badrumsinspiration

Badrumsinspiration får du råd och tips på intressanta badrumslösningar, exklusiva badkar, vackra blandare och en hel del annat som inspirerar dig då du projekterar ditt framtida badrum.

Under de senaste decennierna har badrummen gått från att vara enkla små utrymme där man uträttade sina behov till att bli inspirerande badrum där man tillbringar allt mer tid i.

Innan du kontaktar någon som kan ge dig badrumsinspiration bör du ha ett antal saker klart för dig.

 • Vilka mått har ditt badrum?
 • Kan du tänka dig att flytta vatten och avlopp?
 • Vilken budget har du för att skapa riktigt badrumsinspiration?
 • Hur mycket pengar ska du lägga på badrumsinredning och badrumsporslin?
 • Hur stor del av badrumsbudgeten skall gå ombyggnad och hantverkskostnad?
 • Vilka ytskikt vill du ha? kakel och klinkers eller matta och tapet?

Börja för att skapa ett inspirerande badrum

Budget för badrumsinspirationen

Det första du ska bestämma när du ska skapa riktigt badrumsinspiration är vilken budget du är till din badrumsrenovering. Att flytta t.ex. vatten och avlopp innebär stora kostnader även om du bilar upp badrumsgolvet själv. För att hålla nere kostnaderna då du renoverar badrum kan det vara en fördel att undvika att flytta vatten och avlopp om inte huset är så gammalt att rören ändå bör bytas inom 30 år.

Efter att du satt din budget bör du välja stil och färg i badrummet.

Stil och tema på det nya badrummet

Ska badrummet vara inspirerande ljust med gamla klassiska former eller ska det vara modernt med mycket färg och form? Börja med att fundera på vilket tema det ska vara på badrummet. Att ha ett genomgående tema underlättar senare val med också skapar harmoni och inspiration i badrummet.

Olika tema i badrum kan vara sjötema med mycket havsdetaljer och saker med båtanknytning. Ett annat tema kan vara sommaräng eller skog. Temat för ditt inspirerande badrum bör även knytas ihop med en färg där t.ex. sjötemat kan vara marinblått eller sommarängstemat kan vara skogsgrönt. Man kan också välja en färg till temat som normalt inte förknippas med området som t.ex. ljusbrunt sjötema men detta kan förhöja badrumsinspirationen rejält men tar också lite längre tid att hitta de rätta detaljerna.

Du kan få mycket inspiration genom att besöka inredningsbutiker som säljer badrumsinredning.

Hur länge sitter badrumsinspirationen kvar?

Det du bör vara medveten om när du skapar badrumsinspiration är att du kommer ha kvar badrummet i omkring 20-30 år och det som ser häftigt ut nu i ett badrum riskerar se töntigt ut om bara 5 år. Var inte överdrivet designande då du vill skapa inspiration i badrummet eftersom inspirationen inte kommer finnas kvar om badrummet blir töntigt.

Kostnad för att skapa badrumsinspiration

Kostnaden för att skapa ett inspirerande badrum kan variera väldigt mycket beroende på materialval, om vatten och avlopp ska dras om eller hur mycket du gör själv.

Ett enkelt badrum på 8 m2 med badkar och väggfast dusch utan omdragning av vatten eller avlopp men där ytskikt och inredning byts ut kostar omkring 80 000 om man använder hantverkare.

För att uppnå optimal badrumsinspiration i ett 20 m2 stort badrum med exklusivt bubbelbadkar och ångdusch men häftig ljussättning och härliga material och ytskikt får man betala mellan 400 000 till 600 000 kr.

Materilakostnaden för ett badrum

Genom att planera sitt badrum i god tid och köpa badrumsinredning och badrumsdetaljer under de återkommande reorna på 20-40% som alla större byggvaruhus har kan kostnaden för material minskas men 10-tusentals kronor.

Kostnad för kakel

Standardkakel kan hittas på de större byggvaruhusen från så lite som 30 kr/m2 på rea. För ett lite dyrare kakel i kakelbutiken men som inte är det exklusivaste kaklet är kostnaden mellan 400-1000 kr m2,

Kostnad för duschkabin

En enkel duschkabin kan fås för 4000 kr och de mest inspirerande ångduscharna kostar från 50000 kr och uppåt.

Kostnad för klinkers

Ett normalt klinkersgolv som köps på ett byggvaruhus kostar från cirka 150 kr/m2. För lite mer avancerad klinkers får du betala 500-1000 kr m2.

Kostnad för hantverkare

Kostnaden för hantverkare variera mycket beroende på vad du gör själv och hur vad som behöver göras. Priset baseras oftast per timme och ifall vatten, avlopp el ska göras förutom att lägga ytskikten är 10 000 kr/m2 en grov uppskattning.

Kostnaden för hantverkarnas arbete minskas dock till hälften tack vare rotavdraget som finns.

 • Toalettstol - Standard kostar 2000 kr och för de som skapar mest badrumsinspiration får man betala mellan 10000 - 15000 kr.
 • Badrumsmöbler - Enklare standard kommod och badrumsskåp kostar från 8000 kr.
 • Dusch - Svängbara duschväggar för ett hörn av badrummet går på mellan 4000 och 10000 kr
 • Blandare - Blandare kan kosta så lite som 300 kr men då får du räkna med att ha en rörmokare där inom 3-5 år och det kostar en del. Det finns flera blandare som kostar 6000 - 8000 kr men normalt får du en bra och snygg blandare för 1000 - 2000 kr.
 • Handukstorkar går att hitta för så lite som 300 kr på reor men de mer normala handdukstorkarna kostar omkring 3000 kr och de handdukstorkar som skapar riktigt badrumsinspiration får du betala 12-15 000 kr för.
 • Badkar - Ett enkelt badkar utan bubblor och sprut kan kosta från 2000 kr och med bubblor från 6000 kr och uppåt

Kostnad för hantverkare

Om du tänker göra om hela eller delar av badrummet själv kan du spara en hel del pengar och ingenting är så svårt att du inte kan lära dig det. Det gäller att vara påläst och noggrann så kan du själv skapa den riktiga känslan av badrumsinspiration helt på egen hand. Ett ställe att börja läsa på om att bygga badrum är på Branschreglerna och Golvbranschens Våtrumskontroll, GVK.

Badrumsinspirerande ytskikt

De tidigare plastmattorna och tapeterna i badrummet har i allt större utsträckning bytts ut om mer inspirerande kakel och klinkers. Dock finns det material som kan ge ännu mer harmoniskt inspirerande badrumsmiljöer.

Bestäm dig först för vad skalet i badrummet skall bestå av. Skall du satsa på kakel och klinker, våtrumsmatta eller kanske de nya smarta våtrumsskivorna. Mer finns att läsa om badrumsväggar och badrumsgolv.

Leverantörer av badrumsinspiration

Det finns flera bra ställen där du kan få mycket badrumsinspiration ifrån. Nedan följer ett axplock av det bästa leverantörerna sv inspirerande badrumsinredning och badrumsmöbler.


 • DuoBad - Badrumsmöbler tillverkade i Småland
 • Scanbad - Danska badrumsmöbler med karaktär
 • Svedbergs - Nordens ledande leverantör av badrumsinspiration i alla dess former
 • Ifö - Svensk badrumsinspiration är den är som bäst
 • Westerbergs - Den bästa badrumsinspirationen som kan fås för pengar
 • Hafa - Prisvärd och robust badrumsinredning som ger er badrum för pengarna
 • Gustavsberg - Komplett sortiment av badrumsinspiration
 • Vedum - Såväl inspirerande Badrumsmöbler som Köksinredning
 • Miller - Inspirerande badrumsinredningar från Bankeryd
 • IDO - 80-års erfarenhet av att skapa badrumsinspiration

Bra uttryck om badrum

Här kommer det att presenteras något nytt roligt citat eller ordspråk om badrum var 15:e dag.


Diktare är en person som har ett inbyggt badrum. Han sitter i badkaret och sjunger när andan faller på.