Snygga badrum

Renovering badrum

Att renovera badrummet beöver göras efter 20-30 år. Dels blir badrummet omodernt men än värre är att tätskiktet i badrummet behöver bytas ut efter en tid.

Minska kostnaden för att renovera badrummet

Renovera ditt badrum

Den största kostnadsbesparingen när du ska renovera ditt badrum är att stanna upp och fundera på vad du verkligen måste göra. En renovering av badrummet som innefattatr att avlopp eller vatten ska flyttas innebär stora kostnader. Ställ dig frågan om badrummet blir så mycket bättre av att du byter plats för duschen eller flyttar toaletten 50 centimeter. Normalt sätt har den arkitekt som ritat badrummet tdigare tänkt igenom hur badrummet ska se ut mer än en gång för att optimalt utnyttja platsen.

Om du undivker att flytta placeringen av lampor, strömbrytare och eventuella andra eluttag i badrummet kan du också minska kostnaden mycket. Att byta lampor eller strömbrytare i badrummet ska du naturligtvis göra men detta kostar en bråkdel mot att flytta någon fast installation i badrummet.Nytt ytskikt och tätskikt io badrummet

När du renoverar badrummet efter 20 år är det lämligt att skala av att på väggar och golv eftersom tätskiktet börjar bli gammalt. Att ta bort våtrumsmatta och våtrumstapet går ganska läpp men att skrapa bort allt gammalt klister kommer ta lång tid men det är viktigt att du gör detta innan du börjar lägga på nytt tätskikt.

Ifall du har kakel eller klinker i badrummet ska du slå bort dessa med en skrapa. Beroende på vilket underlag det finns i badrummet under kaklet så krävs olika metoder för att göra det väggrent. För betong utan tätskikt, som förekom förr, behöver bara fixet skrapas bort. Om det finns ett tätskikt under kaklet eller klinkersen måste detta också tas bort.

Nytt porslin i Badrummet

Nytt porslin

För att spara pengar ska du först fråga dig om du verkligen behöver byta proslinen ellet om det räcker med en rejäl uppfräschning. Om du ska köpa nytt prosling så kan t.ex. prisvariationen på en ny toalettstol vara från 295 kr upp till 9000 kr. Frågan är om det är 30 ggr skönare att sitta på den dyrare?

Något du ska tänka på är dock att det är en klar fördel att köpa porslin frå något av de stora svenska märkena eftersom då kommer du kunna hitta reservdelar som är enkla att byta under lång tid. Mindre utländks märken innebär at hela proslinsdelen kan behöva bytas ut med rörmokarkostnader och annat.

Renovera själv eller hanvända hantverkare

Att renovera ett badrum själv tar mycket tid i anspråk och om ni endast har ett ställe att bada eller dusch på bör ni definitivt ta in hantverkare.

De hantverkare som man brukar behöva vid större badrumsrenoveringar är rörmokare, snickare, målare, målare och elektriker. Dessutom behöver någons som har erfarenhet av tätskikt hjälpa till.

Ofta kan kakelsättare eller mattläggare fixa hela golvet eller väggen.